Skip to main content

Natuurgebied Volsbergse Bossen

Deze mooie wandeling door een gedeelte van de Belgische Kempen gaat door een verrassend landschap. De idyllische stroom De Grote Nete, heidenveldjes en zandverstuivingen zijn de hoofdingrediënten voor deze heerlijke tocht.

Je start de wandeling in het gehucht Hulsen in Balen. De huizen liggen voornamelijk rondom de centrale Sint-Hubertuskerk. De kerk zelf is mooi, zeker de moeite van een bezoekje waard zijn de houten beelden in de kerk.

Vanuit Hulsen wandel je aan de noordkant van het gehucht door de Volsbergenbossen. Dit unieke stukje natuur is een onderdeel van het landduinenlandschap van Balen. Landduinen zijn zandige heuvels die ontstaan zijn na de laatste ijstijd, door het uitwaaien van zand uit de rivieren. Dit landschap is nauw verbonden met de vallei van de Nete; een specifiek landschap van hoge, droge landduinen en lage, natte beekvalleien. De landduinen zijn door Europa beschermd omdat ze een specifieke wereld van planten en dieren herbergen.

In het piepkleine gehuchtje Lil passeer je de Sint-Elisabethkapel, een gedachteniskerkje met een rijke geschiedenis. Volgens de volksoverlevering is het een voormalige melaatsenkapel. De kapel werd eind 16de eeuw opgericht. Op 12 september 1797 had het Franse leger een zware nederlaag geleden in de Boerenkrijg.

Een schilderachtige stroom verrast je achter iedere bocht. Aan de ene kant van de Grote Nete zorgen de weiden voor de groene kleur en geven de aangelegde vijvers het landschap een idyllisch tintje. Aan de andere kant zie je de hoger gelegen akkers van het Zavelsveld en het Lilsveld. Zo loop je langzaam weer terug richting Hulsen en sla je net voor de bebouwde kom weer af naar de startplek. De vallei van de Grote Nete loopt nog veel verder door.

Natuurgebied Volsbergse Bossen: Suggestielus 7,4 km

Knooppunten:

17 18 59 60 39 29 19 97 27 26 20 96 21 17

Download hier overzicht knooppunten wandeling

Startpunt:

Startpunt: Kerk Hulsen, Hulsen, 2490 Balen

Bewegwijzering:

rechthoekig rood-witte borden met nummers 

Ondergrond:

overwegend onverhard

Extra info:

netwerk: Grote Netewoud
Honden aan de leiband toegelaten

pa ki pi ho

 

Al onze wandelingen werden gecreëerd i.s.m. de vrijwilligers van VVV Balen

Ook interessant voor jou