Skip to main content

Kapel Dadizele

In het begin van de twintigste eeuw woedde de Groote Oorlog door het land. Aan het front zorgden de oorlogsomstandigheden voor een uittocht van 800 West-Vlaamse vluchtelingen naar Balen. Vele inwoners van Dadizele, een dorp tussen Ieper en Kortrijk, kwamen op deze manier terecht in onze Kempische gemeente. De Balenaars ontvingen het bericht dat ze zich klaar moesten houden om weggevoerden uit de frontstreek op te vangen. Er werd een comité opgericht dat de ontvangst, de opvang en de huisvesting van deze ongelukkige landgenoten moest voorbereiden.

In het midden van de nacht kwamen de vluchtelingen in Mol met de trein aan. Al wie paard en kar had, moest zich klaar houden om op teken van het comité zich naar Mol te begeven. Zo vervoerde men hele huishoudens naar Balen. Bij hun aankomst werden de West-Vlamingen ondergebracht in de oude school en in enkele zalen, om van daaruit in de gezinnen geplaatst te worden. Uit de verhalen werd duidelijk hoe de Duitsers de bevolking in Dadizele had geteisterd.

De gemeente Dadizele was in haar omgeving een bekend bedevaartsoord ter ere van O.L. Vrouw. De koster van Dadizele had op de vlucht het beeld van O.L. Vrouw van Dadizele uit de kerk meegebracht. Zowel de verdrevenen die in Balen verbleven, als de West-Vlaamse vluchtelingen uit de omtrek, kwamen naar Balen om er te bidden en het spoedig einde van de oorlog af te smeken. Op 11 november 1918 werden hun gebeden beantwoord. Uit dankbaarheid voor de goede zorgen die ze in Balen hadden genoten, schonken de inwoners van Dadizele in 1919 een kopie van het miraculeus beeld van O.L.V van Dadizele. Met een speciale trein kwamen een driehonderdtal bedevaarders van Dadizele naar Balen en plaatsten het beeldje in het kapelletje aan de zustersschool in de Molenstraat. De kapel had men speciaal voor deze gelegenheid gebouwd.

Bij moderniseringswerken aan de Molenstraat werd het bedehuisje verplaatst naar de overkant van de straat. In de jaren zeventig werd het beeldje gestolen en plaatsten de buurtbewoners er een ander beeldje van Onze Lieve Vrouw. Het beeld en de verering ervan brachten de inwoners van Balen en van Dadizele broederlijk samen. Ferdinand Kemps omschreef de sculptuur als volgt: “Wanneer het beeld van Onze Lieve Vrouw van Dadizele op een zo wonderbare wijze hier was toegekomen en in onze parochiekerk vereerd werd, werd Maria het symbool van de toevlucht, de ster aan de donkere hemel die rijkelijk haar goedheid aan haar kinderen schenkt.”

BRON: Erfgoed Balen

 

Info:

Erfgoed Balen
Vaartstraat 29
2490 Balen
014/74 41 70
erfgoed@balen.be