Skip to main content

Brouwerij De Schieve

Brouwerij De Schieve is een uit de hand gelopen hobby van Frank Mannaerts en zijn vrouw Inge Kerckhofs. “Onze ambachtelijke brouwerij in uiterste puntje van Olmen is ontstaan na een jaar of tien experimenteren en twee jaar brouwerijschool in Gent”, zegt Frank fier. “De brouwerij is genoemd naar ‘de bende van de Schieve’ die volgens de overlevering onze streken teisterde in de 17de eeuw. Ze verdeelde de opbrengsten van hun rooftochten onder de minderbedeelden.”

Binnen de muren van De Schieve worden drie bieren gebrouwen en gebotteld: de Schieve Tripel, de Schieve Donkere en een derde bier dat continu varieert in smaak, kleur en beleving (momenteel is dat de Schieve Hop). "Het proces is spectaculair en uniek in de wereld,’ aldus Frank. “Ik gooi hete stenen van 800 à 1000 °C in het bier om het te laten koken… Hierdoor komen de karamel en aardse smaken subtiel naar boven.”

Het cafe naast de brouwerij is helaas gesloten maar je kan van woendag tot zondag de bieren van het vat drinken bij Cafe Iverans. De bieren zijn uiteraard ook verkrijgbaar bij de lokale drankenhandel “De etiketten van de bierflesjes zijn trouwens echte pareltjes, ontworpen door lokale kunstenaars,” geeft Frank nog mee.

Info:

Brouwerij De Schieve,
Oosthamsesteenweg 98,
0477/72 64 45
www.deschieve.be